Mount Elgonföreningen har bildades 1986 efter en studieresa till Mount Elgonområdet i början av 1980-talet. Då inleddes ett samarbete som pågår fortfarande. Föreningen har samarbetat med olika kvinnogrupper och varit med och byggt en yrkesskola. Vi har fått pengar från SIDA för arbete med vattenbrunnar, trädplantering, fruktodlingar med mera. År 2006 startade vi barnhemmet Gustaf´s Childrens Home.
Föreningen har bidragit till ett samarbete mellan Kimilili Municipality och Kinda kommun i Östergötland.
Här hemma i Sverige har vi fått ekonomiskt stöd från våra medlemmar för att bedriva verksamheterna, vi har också fått helt nödvändiga bidrag från Svenska Kyrkan, konfirmandlägret Åhuslägret i Skåne och från Värgårdsskolan i Kisa.
Läs mer om vad vi i Mount Elgonföreningen håller på med just nu.
I början av 1980-talet reste en studiegrupp till Kenya för att uppleva och lära sig om livet i ¨the rural area¨. Gruppen kom till byn Kaptama på sluttningarna av den utslocknade vulkanen Mount Elgon nära gränsen till Uganda. Så började, utan att det var tänkt från början, ett samarbete som pågår förtfarande.
Deltagarna i resan, som arrangerades av Studiefrämjandet, hade till uppgift att berätta om sina upplevelser vid olika sammankomster, i föreningar m.fl. Information spreds och intresse skapades. Fler studieresor ordnades och kontakterna utvecklades. År 1986 bildades Svenska Mount Elgonföreningen vid ett möte i Linköping.
I Mount Elgon fanns nystartade kvinnogrupper med planer för sina och områdets utveckling. Föreningen började att samla in pengar för stöd till kvinnogrupperna men också för byggandet av en yrkesskola. 1988 startade ett projekt tillsammans med 15 kvinnogrupper med stöd av medel från SIDA. Det handlade om vattenbrunnar, trädplantering, fruktodling mm. Mycket lyckosam start som väckte förhoppningar om ett bättre liv. Interna stridigheter i landet 1991-92 skapade stora problem. Många tvingades att fly från sina hem. Föreningens insatser såg ut att gå om intet. Kontakterna var svåra att upprätthålla men efter ett par år reste dock en grupp för en nystart under nya förutsättningar. Staden Kimilili, 25 km från Kaptama, där många av flyktingarna bodde, blev nu utgångspunkten för föreningens verksamheter.
Jikoo-projektet startade – 5000 enkla vedspisar tillverkades och delades ut till flyktingfamiljer. Samarbeten med kvinnogrupper gjordes där det var möjligt. Kontakter med skolor gjordes och samarbeten för skolutveckling följde. År 2002 invigdes bygdens första bibliotek i det av föreningen sponsrade Jikoocenter.
Föreningen fortsatte att utveckla olika verksamheter och samarbeten skapades med andra organisationer mm
Arbete och verksamheter kom att mer och mer riktas mot utsatta barn och ungdomar. Ett projekt ¨Ungdomar för fred¨ resulterade i ¨Gustaf childrens home¨ för föräldralösa barn invigdes 2006. Initiativet till barnhemmet kom från Värgårdsskolans elevråd (Kisa) som genom insamlingar sponsrar den verksamheten. Samsha-projektet innebar stöd till ungdomar att starta egna sysselsättningar och utbildningar. Under 2000-talet startade ett samarbete med Kinda-Ydre FUB och KISEA (Kimilili Special Education Association),och en omfattande inventering av barn och ungdomar med funktionsnedsättning genomfördes. Många barn ¨hittades¨ som fick möjlighet att bli sedda, få stöd, skolgång mm. Utbytesprojektet ¨Lära av varandra¨ gav möjligheter för bl a speciallärare i Kimilili och Kinda att besöka varandra. Projektet fick många positiva effekter. Medvetandet om mänskliga rättigheter och människors lika värde ökade. KISEAs arbete uppmärksammades och föreningen blev en förebild. Myndigheter rekommenderades att starta liknande föreningar runt om i regionen och landet.
Under 2010-talet fortsatte samarbetena på olika nivåer. Redan 2006 inledde Kinda kommun ett partnerskap med Kimilili kommun. Det resulterade i ett samarbete med utbytesbesök och olika utvecklingsinsatser. Mest uppmärksammat resultat var att solcellsdrivna gatulysen introduceras i Kimilili. Inom partnerskapet startade också ett ungdomsprojekt Unga framåt. Många goda initiativ och idéer utbyttes och ett ungdomshus, Powerhouse, etablerades. De kommunala utbytena avslutades tyvärr 2016. 2015 omorganiserades verksamheten vid Gustafs barnhem. Lokalerna var menade att vara ett hem för föräldralösa barn. På lokalt initiativ hade barnhemmet också blivit en primary school för barn från samhället. Föreningen såg inte möjligheter att långsiktigt stödja skolverksamheten. Dessutom ansåg man att skolverksamheten inkräktade på huvuduppgiften att ta hand om och skapa goda livsvillkor för utsatta barn. En förändring gjordes.
Genom åren har föreningen haft goda samarbeten med ett flertal skolor, kyrkor, föreningar och enskilda. Pengar samlas in till allt från inköp av husdjur till byggandet av hus. Svenska kyrkan i Kinda har t.ex samlat pengar till en samlingssal/kyrka. Åhuslägret, konfirmandläger, bidrar med pengar till Gustafs och KISEAs arbete bland utsatta barn. Dessutom har föreningen nu och då samarbete med universitet, högskolor och folkhögskolor.
Håll dig uppdaterad på vårt arbete – följ oss på Facebook!